Emotional Freedom Techniques (EFT)

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques (EFT of vertaald naar het Nederlands ‘Emotionele bevrijdingstechnieken’) is een vorm van emotionele acupressuur en een Meridian Based Desensitisation methode, wat wilt zeggen dat het gebruik maakt van de meridianen (= 14 grote energiebanen doorheen het lichaam). De korte en gemakkelijk te onthouden methode wordt toegepast om positieve veranderingen in je leven te verkrijgen.

Dit gebeurt door spanning of negatieve emotionele lading van een probleem of klacht, herinneringen, foute geloofsopvattingen, aangeleerde foute of beperkende overtuigingen af te halen en het lichamelijke celgeheugen te veranderen waardoor men emotioneel én fysiek bevrijdt wordt.

Energetische Psychologie

EFT is een onderdeel van de Energetische Psychologie, ook wel ook wel Meridiaan Energie Psychologie genoemd. Deze positieve, snelle en effectieve methode bevrijdt het holistische systeem van stress. Het heeft een sterke invloed in bepaalde hersengebieden, waarin het te hoge prikkelactiviteit vermindert.

Voor iedereen, voor heel wat zaken

Zowel volwassenen als kinderen kunnen deze methode toepassen eens aangeleerd door een professionele hulpverlener. Men kan het inzetten voor lichamelijke en emotionele klachten zoals:

  • angsten en fobieën
  • trauma’s, PTSD
  • stress
  • onverwerkte emoties
  • OCD
  • verslavingen
  • remmingen
  • fysieke klachten

Of je er nu in gelooft of niet, het werkt

Er is geen enkele filosofie verbonden aan EFT, en je moet zelfs niet eens geloven in de methode om resultaten waar te nemen. Het lichaam houdt nu eenmaal zo goed als alle negatieve emoties vast, in spieren, organen, klieren, weefsels, … Men kan testen of er een emotie wordt vastgehouden door terug aan de ervaring te denken. Als u het voelt in uw lijf terwijl u eraan denkt, dan zit het in uw lichaam opgeslagen.

Welke emotie dit is, maakt niet uit, want EFT maakt geen onderscheid tussen verschillende emoties voor deze te behandelen. “Alle negatieve emoties worden aanzien als een verstoring in het energiesysteem. Dus alle soorten emoties worden op dezelfde manier ontladen aan de hand van de EFT-Methode.” (Bron)

Geblokkeerde energie weer laten stromen

Trauma’s, stress, schrik en angst kunnen ons energetische systeem in het lichaam verstoren. Men voelt dan een of meerdere ongewenste, onaangename sensaties in je lichaam: maag die omdraait, knoop in de maag, harde buik, druk op de borst, … Wanneer men op verschillende punten op het lichaam tikt terwijl men focust op de negatieve emotie en een positieve, nauwkeurige affirmatie luidop zegt, kan de energie weer vrij stromen, er komen dan ook emoties los die vastzaten.

Zo worden de vervelende en ongewenste gevoelens en sensaties verdreven. Of ook “anders gezegd: zodra je de negatieve lading van een bepaald trauma, herinnering, symptoom, ongemak of kwaal weghaalt, voel je de negatieve emotie (pijn, angst, verdriet, onrust, …) die er voordien mee gepaard ging niet langer. Door EFT kan je je klacht of probleem plaatsen, loslaten en vergeten.” (Bron)

Eens de energie in het lichaam weer vrij stroomt, is men terug tot alles in staat. Lichamelijk en geestelijk voelt men zich weer goed en vrij om te doen wat men wilt. Indien dit niet het geval is, doet men verder met de volgende blokkade, tot wanneer men vrij is.

Ervaringen herinneren?

Het is bij EFT trouwens niet noodzakelijk om zich de oorspronkelijke ervaring te herinneren. Bij sommige psychologische methodes is dit wel ‘noodzakelijk’, moet men diep graven tot men het heeft gevonden, het weer oprakelen en erover praten of andere methodes toepassen om het dan te kunnen verwerken. Soms kan het zich herinneren van zoiets juist de zaken verergeren, dat willen we uiteraard vermijden. Mocht u zich de oorspronkelijke ervaring toch herinneren, blijft deze wel bestaan, maar de emotionele lading gaat weg bij EFT.

Niet loslaten = zware rugzak

Over de jaren heen doen we heel veel ervaringen op. Dingen gebeuren nu eenmaal, maar het is hoe we erop reageren dat bepaalt hoe we ons erbij voelen. Dit bepaalt ons leven. Als we negatief reageren, er een negatieve emotie bij plakken, kan dit op den duur beginnen wegen, zeker als men vele negatieve zaken ‘verzamelt’ en niet loslaat of kan loslaten.

Emotioneel beladen ervaringen = triggers

Als er in uw leven iets gebeurt dat u onbewust doet denken aan zo’n zwaar of negatief beladen ervaring, gaat u weer reageren zoals bij de eerste keer dat zoiets voorkwam. Als dit in uw kindertijd was, is dit geen aangepaste reactie als u nu al volwassen bent en ondertussen wel al ‘beter weet’ en ‘meer ervaring’ heeft. U heeft meestal niet door dat uw reactie geen volwassen reactie is, overdreven of totaal onaangepast. Door zelfanalyse, coaching of door opmerkingen van uw omgeving, kunt u deze patronen ontdekken, aankijken, doorgronden, aanvaarden, verwerken en loslaten.

Dat is soms een weg van lange adem. Maar EFT kan u hierbij snel helpen deze zaken uit uw rugzak te halen en los te laten. U krijgt namelijk een andere kijk op deze negatieve ervaring door de negativiteit ervan weg te nemen. Zo gaat u ook anders beginnen reageren op gelijkaardige situaties, omdat het u niet meer zo triggert.

Basis EFT bij Munira’s ChildsPlay

Ik heb geen opleiding EFT gevolgd, maar ik heb deze methode wel geleerd tijdens mijn aura- en chakratherapie opleiding. Wat ik kan is dus een basis, maar deze is al voldoende om mooie resultaten te boeken bij zowel mezelf als bij anderen. Deze methode pas ik dus toe als complementaire techniek bij mijn aura- en chakratherapie, zodat de effecten worden versterkt. Later volg ik nog een volledige EFT opleiding voor een nog betere service te kunnen bieden.

Disclaimer

EFT is geen vervanging voor een reguliere medische behandeling. Raadpleeg indien nodig een arts. U bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor het welzijn van uw lichaam, geest en ziel

Veel liefs,
Munira