Voetreflexologie

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een voetmassagetechniek waarbij er vanuit wordt gegaan dat de voeten in verbinding staan met het hele lichaam. In de voeten komen vele zenuwen en energiebanen uit die verbonden zijn met andere weefsels en organen. Wanneer je de voeten bewerkt, stimuleer je dus die corresponderende lichaamsdelen.

Er kunnen energetische blokkades zijn die ervoor zorgen dat je organen of andere weefsels het moeilijker hebben dan nodig. Wanneer het overeenkomende deel op de voet wordt gemasseerd, kan deze blokkade oplossen en kan de energie weer gaan stromen, wat het zelfhelend vermogen van het lichaam weer op gang brengt.

Een voetreflexmassage heeft een ontspannend effect, maar kan ook de klieren stimuleren en daarbij ook de hormoonproductie beïnvloeden. De darmen kunnen in beweging komen, de bloeddruk kan veranderen (hoger of lager afhankelijk van de manier waarop er gemasseerd wordt) enz.

Hoeveel sessies?

Afhankelijk van de aard van de klachten die u ervaart, kan het nodig zijn om 1x per week gedurende meerdere weken (minimaal 3) een voetreflex te krijgen, dan wel 1x per maand of minder en alles daartussen.

Wees u ervan bewust dat voetreflexologie niet geneest, geen vervang is van gezondheidsadvies van uw dokter of een doktersbezoek. Voetreflexologie ondersteunt alleen maar het lichaam bij het weer in balans komen.

Contra-indicaties

 • Bloedklonters, bloedstollingen of ontstekingen in de beenaderen
 • Indien u snel blauwe plekken krijgt
 • Epilepsie
 • Schimmel op de voeten
 • Wondjes op de voeten
 • Zwangerschap*

*Indien u zwanger bent, kunt u nog wel een voetreflex krijgen, maar dan mogen bepaalde punten of zones niet bewerkt worden. Indien dat wel gebeurt, kunt u spontane weeën krijgen met als gevolg een vroeggeboorte of een miskraam. Gelieve daarom op voorhand altijd te laten weten dat u zwanger bent!

Wilt u net zwanger worden en het lukt niet? Ook dan kan voetreflexologie ondersteuning bieden. Het is namelijk niet alleen hormonaal, maar ook fysiek (voedingsstoffen, toxische belasting enz), mentaal (stress, beperkende overtuigingen, angsten, …), emotioneel (onderdrukte / verdrongen emoties die onbewuste stress en energetische blokkades veroorzaken, ongeheeld trauma enz) en energetisch (meridianen, chakra’s, aura en andere energetische blokkades).

Effecten

 • Tijdens of na een sessie kunt u in slaap vallen. U krijgt de tijd om rustig bij te komen.
 • Tijdens of na de sessie kunt u de drang voelen om naar toilet te gaan. Dit is heel normaal omdat de darmen, nieren en blaas gestimuleerd worden. Eer de signalen van uw lichaam en laat de behandelaar weten dat u naar toilet moet.
 • Tijdens of na de sessie kunt u beginnen geeuwen, boeren of protjes laten. Ook dit is heel normaal. Laat het allemaal los, het is zeer contraproductief om het in te houden!
 • Tijdens of na de sessie kunt u energiegolven voelen doorheen uw lichaam.
 • Na de sessie kunt u symptomen krijgen of kunnen reeds aanwezige symptomen verergeren. Uw lichaam is hard aan het werk om zichzelf terug in balans te brengen met deze symptomen. Ga naar uw behandelend geneesheer indien ze aanhouden zonder te verbeteren of dat ze ernstig beginnen te worden. Gebruik uw gezond verstand.
 • Drink voldoende water na een sessie om uw lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen die vrij zijn gekomen.