Bejaarde vrouw met kleindochter

Kan je mijn vader/moeder van 80+ helpen?

Enkele weken geleden kregen we in onze mailbox de vraag van een bezorgde dochter. Haar moeder, die ouder is dan 80 jaar kon zich er niet bij neerleggen dat ze in een rusthuis zat en had ook darmproblemen en een bepaalde fixatie. We zagen onmiddellijk de link tussen de de fysieke problemen en fixatie aan de ene kant en het ‘niet kunnen aanvaarden van de nieuwe situatie en het loslaten van het oude’. De dokters konden echter niets meer voor haar doen, dus zocht de dochter naar alternatieve behandelingen, wat wij dus aanbieden.

Energetische behandelingen hebben geen effecten meer voor bejaarden

In onze Aura- en Chakratherapie-opleiding leerden we echter dat energetische behandelingen geen effect meer hebben op fysiek, mentaal en zielsniveau bij bejaarde mensen. Nu hadden we ondertussen meer fysiekere therapieën in ons aanbod, waaronder fonoforese en de microstromen van de Healy. Om zeker te zijn, vroegen we aan onze docente of fysieke(re) therapieën wél enig verschil kunnen betekenen voor bejaarde mensen.

Maar hebben fysieke behandelingen wél nog effect voor bejaarden?

Haar antwoord was uitgebreid, maar kort gezegd: nee. Hieronder deel ik het uitgebreide antwoord voor wie graag wil begrijpen waarom precies. We hebben dit jammerlijke antwoord ook teruggestuurd naar de dochter, want we houden integriteit hoog in het vaandel.

Antwoord van mijn ervaren docente

Vanuit haar [mijn docente] jarenlange ervaring, alsook die van collega’s, met ouderen en mensen in de palliatieve zorgen heeft ze gemerkt dat zelfs als de persoon ervoor openstaat, zowel fysieke als energetische therapie in feite niet veel meer zal doen dan bij wijze van spreken een lotion op de huid smeren en wat inmasseren. Dit komt doordat het lichaam gemiddeld vanaf het 25e levensjaar begint af te takelen en de psyche zich ‘vaster’ gaat zetten, waardoor het steeds moeilijker wordt om veranderingen op elk niveau aan te brengen. Bij bejaarde mensen is dat proces al te ver gevorderd om nog enig verschil te kunnen creëren.

Bejaarden zijn nog steeds welkom, zolang het maar duidelijk is dat er geen resultaten verwacht mogen worden

Dit vinden we uiteraard zeer spijtig, want hoe meer mensen we kunnen helpen, op eender welke manier, hoe liever natuurlijk. We zullen altijd eerlijk zijn naar de klanten toe. We willen geen behandelingen geven waarbij er nog de hoop achter zit dat het iets gaat uitmaken, maar waar wij van weten dat het verloren moeite is. Wie wel graag behandeld wordt, wetende dat het geen effect gaat hebben (dus voor de ‘lotion’, de ontspanning en het sociaal gegeven), is uiteraard nog steeds welkom.

Veel liefs,

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.